Rätt till avbrottsersättning vid strömavbrott längre än 12 timmar

Strömavbrott kan orsakas t.ex. av att blixten slår ner i kraftledningar eller elbolagens teknisk utrustning. Om strömavbrottet pågår i mer än 12 timmar har du rätt till ”avbrottsersättning”.

Efter de första 12 timmarna har du rätt till ersättning med minst 1.000 kr eller 12,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden. Därefter ökar ersättningen i trappsteg om 25 procent och minst 1.000 kr för varje påbörjad 24 timmarsperiod.

Har du haft avbrott mer än 24 timmar, men mindre än 48 timmar får du då 37,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden, men minst 2.000 kr.

Är avbrottet längre än 48 timmar men mindre än 72 timmar har du rätt till ersättning med 62,5 procent men minst 3.000 kr.

Som mest kan du få ersättning med 300 procent av din beräknade årliga nätkostnad. Men strömmen måste initialt ha varit borta i minst 12 timmar i sträck för att avbrottsersättning ska betalas ut.

Om strömavbrottet orsakat skada eller inneburit kostnader för dig kan du ha rätt till skadestånd för det från elnätsföretaget. Då är det viktigt att du kan visa underlag för de kostnader som du haft på grund av strömavbrottet.

När strömmen har kommit tillbaka och fungerat oavbrutet i minst två timmar i sträck, räknas strömavbrottet som upphört.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *