Se upp med prisjämförelsesiter

Att jämföra priser innan man handlar på nätet har blivit en vanesak för många och visst hjälper prisjämförelsesiterna till i jakten på låga priser, men man ska inte glömma bort att även prisjämförelsesiterna är komersiella och deras främsta syfte är naturligtvis som för alla andra företag att själva vara lönsamma.

Jakob Svensson som driver växthusbutiken glashusen.se har tagit reda på en hel del om prisjämförelsesiterna som en vanlig konsument antagligen inte känner till och som det kan vara svårt att själv få reda på.

Här är ett exempel på hur upplägget på prisjämförelsesiterna kan vara.  En grundbult för att kunna vara en bra prisjämförelsetjänst är naturligtvis att ha med så stort urval som möjligt. Därför skriver prisjämförelsesiten, som vi utan att nämna några varumärkesnamn skulle kunna kalla för prisspringaren att man listar butiker utan kostnad.

Låter bra tänkte Jakob och skickade in länken till prisfilen för glashusen.se

Den som söker på prisspringaren kanske känner igen upplägget att det först kommer fram en handfull ”sponrade resultat” som är tydligt markerade som sponsrade och som sällan har de lägsta priserna för produkten.

Sedan kommer en lista med resultat sorterade i prisordning med det lägsta priset först där man kan klicka sig vidare till respektive butik som säljer produkten. Men det många inte vet att även dessa butiker som man kan klicka sig vidare till är sponsorer eller samarbetspartner till prisspringaren. Skillnaden är att de betalar ett fast pris på någon krona, lite beroende på vilken produktkategori det handlar om, medans de markerade sponsrade platserna säljs utifrån budgivning så den som bjudit det högsta klickpriset visas även bland sponsrade länkar.

Den butik som väljer att inte bli sponsor och betala varje gång någon klickar till butikssidan från prisspringaren kan också listas, men får ingen klickbar länk och resultatet visas i ljusgrått bland alla sponsrade resultat så som besökare är det lätt att tro att produkten inte går att köpa i aktuell butik då det dels inte går att klicka sig dit och dels så ser produkten i sökresultatet ut som om den inte var tillgänglig.

Dessutom så måste alla butiker som vill listas skicka in en länk till en fil i ett speciellt format med sina produkter, så det är inte så att prisspringaren av sig själv letar upp butiker med låga priser och hämtar priserna från deras hemsida, såvida man inte väljer att bli sponsor och betala för alla klick man får från prisspringaren.

Och inte nog med det, även om en skickar in länk till sin prisfil så listar prisspringaren inte alla växthus från de som inte är sponsorer utan bara de växthus som sedan tidigare visas i deras kategori ”växthus”. Inga nya modeller tas med vilket gör att det om man söker t.ex. på fyrkantiga växthus så visas inte alla på marknaden tillgängliga alternativ.

Men prisspringaren är ju inte den enda prisjämförelsesiten. Det finns ju fler, t.ex. en som vi utan att nämna några varumärken skulle kunna kalla för prisjagaren.

Om man söker på ordet växthus på den sidan så får man upp ett antal växthus och får uppfattningen att här kan man hitta internets lägsta priser på växthus.

Därför skickade Jakob in länken till sin prisfil med växthus även till prisjagaren, men fick svaret att detta var en produktkategori som man inte listade på prisjagaren. Anledningen till att man fick upp ett antal sökresultat på produkten var att det var från butiker som redan var med på prisjagaren och som hade produkter även i någon annan kategori som man jobbade med på prisjagaren.

Men när man gjorde sökningen så framgick det ingenting om detta att det var ett kraftigt begränsat urval som visades för de produkterna, eftersom nischade butiker inom den kategorin inte listas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *