Vanliga bedrägerier

Vanliga personliga bedrägerier

Olika former av bluffar, blåsningar och bedrägerier har funnits i alla tider. Speciellt vaksam ska man vara då man är ute och reser eftersom man då är extra sårbar då man lanske inte känner till platsen och människorna där, men naturligtvis även på internet eftersom det är omöjligt att veta vem eller vilka som döljer sig bakom en profil eller ett meddelande.

 

Personliga bedrägerier utmärks av att en verklig person tar kontakt eller tar din uppmärksamhet.  Kanske du sedan luras att lämna över något av värde i tron att du skall få något ännu mer värt, eller så luras du att rikta din uppmärksamhet åt ett annat håll medan bedragaren eller en kumpan stjäl eller lurar av dig något.

Bedragare kan vara mycket övertygande i sin roll. Bedragare kan konsten att övertala och påverka människor.


Avledningsbedrägerier
IDE: Att lura dig att fokusera på något annat, så att du inte märker när något stjäls från dig

Ett klassiskt bedrägeri är att avleda din uppmärksamhet för att sedan stjäla något från dig. Kanske någon stöter till dig, spiller något på dig eller tappar något.

Ofta arbetar udda kombinationer av människor i par, t.ex. ung man – äldre man, tonårstjej – liten pojke. Andra avledningsmanövrar kan vara:

 • arrangerade gatuslagsmål
 • person i en bar som spiller öl på dig
 • person som svimmar
 • Kvinna som ber dig hålla ett spädbarn i din famn eller blockerar din väg med en barnvagn
 • ”blind” person som ber om hjälp med något
 • sexuella inviter eller en kram av en främling

Ytterligare andra varianter kan vara:

 • Någon som vill ta en bild på dig med din kamera, medan en kumpan sticker iväg med din väska. Sedan sticker kille nr 1 iväg med kameran.
 • Någon ber om eld till sin cigarett,  och lockar iväg dig från gatuserveringen eller från badhandduken på stranden
 • En galen, glad sportsupporter som kommer fram och ger dig en kram
 • En vuxen person håller fram en bricka med något på t.ex. handgjorda smycken. Brickan skymmer dina fickor medan någon annan – ibland ett barn – undersöker dina jack- och byxfickor.
 • Samma sak kan utföras med en karta, där någon frågar efter vägen eller så lägger de kartan över din mobil som ligger på bordet och stjäl mobilen.

Var särskilt vaksam när du går ifrån en bank, bankomat eller växlingskontor. Då vet eller tror bedragarna att du har en större summa pengar på dig och du blir ett eftertraktat offer.

IDE:Att lura dig till en viss plats i syfte att få dina pengar

Inte fullt lika allvarliga bluffar kan handla om att taxichaufförer, guider, hotellpersonal eller en främling på gatan vill rekomendera eller köra dig till en speciell restaurang eller  hotell. Det kan naturligtvis vara i all välmening men ofta hamnar du på ett dyrare ställe än nödvändigt och ”guiden” har inte sällan provision på kunder som lockas dit.

Du kan bli rekomenderad ett nytt hotell med snarlikt namn som något du känner igen. I värsta fall blir du förd  till något avskillt ställe där du rånas. Det kan också vara någon du blir bekant med och som föreslår att ni ska gå och ta en kopp te eller en öl. Personen tar dig till ett ställe hen är i maskopi med och försvinner just innan det är dags att betala den ganska saltade notan.

Tipset är att hålla sig till sin ursprungliga plan. Verifiera själv. Ta avstånd från självutnämnda hjälpare.

 

Upphittad värdesak.
IDE:Att lura dig att ge en saftig pant och sedan försvinna

En upphittad förmögenhet kan vara utgångspunkten för ett bedrägerier.

Upplägget är så här: Bedragaren och du upptäcker tillsammans – eller någon av er – en väska eller ett brev med massor av pengar.  Du får se en glimt alla sedelbuntar men försiktigt så att inte gatans alla nyfikna ögon får se. Främlingen övertalar dig eller erbjuder dig att ni ska dela på pengarna. Men han behöver hämta hjälp. Du får vakta pengarna under tiden. Men då måste du ge främlingen pengar i pant, så att du inte sticker med kosingen. Så du ger honom ditt pass eller lite av dina egna pengar i pant.  Främlingen försvinner. Tids nog upptäcker du att  pengarna bara är packat papper. Och främlingen har försvunnit med din pant.

 

Eller så dyker en medhjälpare upp och  påstår att han är den rättmätige ägaren till värdeföremålet och vill ha pengarna tillbaka och kanske någon ”kompensation” för att inte gå till polisen.

Värdesaker till specialpris.
IDE:Att lura dig att köpa värdelösa ädelstenar till överpris

Bedragaren presenterar några värdeföremål för dig och kommer med en förklaring till varför han kan sälja dem till dig för kraftiga underpriser. Kanske ska han avsluta sin verksamhet eller flytta eller så berättar han om en marknad med en ”försäljning” som äger rum en gång i veckan, som ”inte turister känner till.” Det är egentligen en service för thailändska utbytesstudenter som får köpa diamanter skattefritt för att finansiera sina studier utomlands. I själva verket köper du antagligen värdelöst krimskrams och betalar snarare dubbelt upp än halva priset.

Falska eller korrupta myndighetspersoner
IDE: Att klä ut sig till en myndighetsperson och lura dig på pengar

Bedragarna kanske tar på sig falska polisuniformer, eller utger sig för att vara civilpoliser, biljettkontrollanter tulltjänsteman eller annan typ av officiell person med rätt att ta ut avgifter eller böter samt att frihetsberöva dig.

Här är en variant: Du är i ett land där svartväxling förekommer. En man kommer fram till dig och förklarar sig villig att svartväxla. Du börjar förhandla med honom. När ni står där som bäst kommer två män fram. De identifierar sig som civilpoliser. Kanske hotar de att gripa dig eller konfiskera dina pengar. Kanske begär de böter eller borgen för att du ska slippa eller så blir du bestulen i tumultet.
En falsk polis kan också försöka  föra dig till någon avsides plats för att råna dig.

Din chans är  att dra ut på tiden och ställa mycket motfrågor. Begär ID och skriv ner vad som står på ID-kortet. Äkta civilpoliser har ofta med sig uniformerade poliser som förstärkning. Förmodligen skulle han fråga dig några frågor eller be dig att komma ned till stationen. Håll utkik efter någon riktig polis eller begär att få gå till närmaste polisstation.

Det är inte bara dina pengar som är åtråvärda. Även ditt pass är hårdvaluta. En bedragare kan be att få se passet, och sedan sticka iväg med det. Andra typer av falska myndighetspersoner kan vara ”tjänstemän” med uppgift att samla in avgifter för av något slag; t.ex. fotografering. Ytterligare en annan ful fisk är den falske biljettkontrollanten på tåg, bussar eller tunnelbanor, som tar ut böter på plats av dig. Eller om han nu är en äkta kontrollant som tar ut extra-böter.

En annan variant är de s.k. vägpiraterna. En person står på motorvägen med en bensindunk eller liknande och säger att hans bil krashat eller att bensinen tagit slut. Tigga pengar vill han inte göra, men han har med sig lite värdefulla smycken som han är redo att sälja. Men naturligtvis är det bara krimskrams.

 

IDE: Att lura dina anhöriga eller vänner att sätta in pengar på ett konto.

Ett annat bedrägeri är att lura av dig eller ta reda på kontaktuppgifter till anhöriga. Sedan tar de kontakt med anhöriga och berättar att du är i knipa och de behöver sätta in pengar på ett konto för att lösa situationen.

Kanske berättar de att du blivit anhållen och nu behövs ett antal tusen kronor inom ett par timmar till advokat eller till borgen.

Den hjälpsamme svensken i Manilla

En svensk bedragare i Manilla lyckades åren 2000 – 2003 lura 22 personer på mellan 1500 kr och 10 000 kr med den här typen av bedrägerier. Först blev han kompis med offren och lirkade ur dem personuppgifter. Därefter kontaktade han släktingar. Han uppgav att de rånats på allt, eller att de insjuknat. Till offren sa han att han arbetade på svenska ambassaden. Pengarna begärde genom budfirmor som Western Union. Tillslut hade mannen lurat så många svenskar i Manilla, att svenska ambassaden kunde identifiera honom. Han greps våren 2003.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *