Ekonomi i att ta jägarexamen och jaga eget kött

En del tänker att det är en bra ide att ta jägarexamen och börja jaga för att få tag på billigt kött. Det går att spara pengar på att jaga vilt men det kostar också speciellt i början.


Är du intresserad över att ta jägarexamen och börja jaga. Men osäker på ekonomin?Du är inte ensam och det är många faktorer som spelar in.

Det finns många olika sätt att jaga och beroende på vilken typ du väljer så kommer det såklart att kosta olika mycket.

Därför ska vi reda ut vilka olika sorters jakt det finns. Vad som krävs för varje typ och vad det kostar.

Det går definitivt att komma ut i skogen med jaktlicens och vapen för runt 10 000 kr eller ännu lägre, men om man vill handla lite dyrare utrustning blir prislappen ofta över 30 000kr

Generella kostnader

Jägarexamen

En intensivkurs för att få jägarexamen kostar vanligtvis ca 3-4000 kr.

Om du anmäler dig till en kurs så kan du i princip räkna med att du kommer klara den. Om du bara är intresserad och motiverad så brukar det gå bra att ta examen. Men det är klart det tar också lite tid i anspråk.

Ammunition till träningstillfällena brukar kursdeltagaren få betala själv så räkna med ytterligare några hundralappar för det. Övning ger färdighet.

När kursen är klar tillkommer kostnader för prov. Ett teoriprov och tre praktiska. Sammanlagt så går de på ca 1000 kr.

Sammanlagd kostnad för utbildningen: Ca 5000 kr.

Vapen

Du behöver faktiskt inte vapen för att ta jägarexamen. Du kan låna vapen på plats.

Men utan vapen blir det inte mycket jagat. Så efter avklarad jägarexamen är det dags att bestämma sig för vilket eller vilka vapen du vill ha och skicka in en ansökan till polisen om vapenlicens.

Beroende på vilken sorts jakt du tänker utöva så behövs olika vapen. Men det går att lite förenklat dela in dom i tre olika kategorier. Kategorier som likna de praktiska proven på jägarexamen.

Klass 1 kulvapen

För så kallat högvilt behövs ett kulgevär av klass 1. Ofta kallad studsare eller älgstudsare. Det skulle lika gärna kunna kallats björnstudsare eller grisstudsare men men.

Klass 1 vapen är de med högst kraft och dödlig verkan. För att klassas som klass 1 ska kulan väga 9 gram och ha en anslagsenergi vid 100 m på 2700 joule. Eller väga 10 gram och ha en anslagsenergi på 2000 joule.

Alla vilt är tillåtna att jaga med ett klass 1 vapen, men det vanligaste är älg, gris, björn och kronvilt. Skjuter du mindre djur med ett klass 1 vapen är det risk att mycket av köttet eller skinnet blir förstört.

Begagnade klass 1 viltvapen går att hitta för några tusenlappar. Och ofta skjuter de nästan lika bra som dyrare och nya vapen. Klassiska modeller som går att hitta billiga är Carl Gustav, Tikka och Sako. 

Se upp med gamla kikarsikten bara. Nog fungerar de bra men det har hänt extremt mycket det senaste åren och det går att få en mycket bättre upplevelse med nya kikarsikten som dessutom inte behöver kosta allt för mycket.

Vill du ha den senaste tekniken och alla bekvämligheter så passar nyare modeller bättre. Bra klass 1 vapen i butik börja på runt 8-10 000 kr och dyrare modeller hamnar upp mot 25 000 kr.. Håll utkik för kampanj på paket med kikarsikte och ljuddämpare.

Klass 2 kulvapen

Klass 2 vapen är mindre än Klass 1 vapen och är generellt sett billigare.

Dessa kulgevär har lägre anslagsenergi än Klass 1 vapen. Därför är de inte tillåtna att jaga de största viltet. Allt förutom följande är tillåtet: älg, vildsvin, björn, hjort, visent, myskoxe, mufflonfår och varg.

Begagnade klass 2 vapen kostar i runda slängar samma som äldre begagnade klass 1 vapen. Men när man jämför nya modeller så blir skillnaden tydligare att klass 2 är billigare så mellan 5 – 10000kr om man ska handla nytt.

Klass 3 kulvapen

Klass 3 vapen är för ännu mindre vilt, te x räv och toppfågel.

Dessa vapen kostar ungefär lika mycket om klass 2 vapen.

Hagelgevär

Det viktigaste med ett hagelgevär är att det passar bra för just din kropp. Din armlängd, axelbredd och längd. 

Om du vill betala så lite som möjligt. Vilket är naturligt om du känner att det blir väldigt många kostnader som läggs på. Då kan det vara värt att utforska det begagnade sortimentet på vapenhandlarna som finns i din omnejd.

Eftersom det viktigaste är passningen mellan dig och hagelgeväret så rekommenderar jag inte att köpa något begagnat utan att först få känna på det och prova att lägga an.

Ett billigare begagnat hagelgevär kostar ca 2000-5000 beroende på märke och skick.

En nackdel med att köpa ett äldre billigare begagnat hagelgevär är att det inte är provtryck för stålhagel. För på den tiden så användes inte stålhagel.

Om du vet att du vill köpa ett nytt hagelgevär från början så är såklart valmöjligheterna väldigt stora. Det finns hagelgevär från 6000-8000 kr

Så kostnaden för vapen för nybörjaren hamnar ofta mellan 2000 kr till 10 000kr

Vapenlicens kostar 700 kr för det första vapnet. 250 kr för nästföljande.

  Utrustning

  Kläder

  Det är helt klart en del kläder som behövs köpas. Men det behöver inte vara så dyrt.

  Billiga jaktställ går att hitta för 2000-4000 kr. Självklart går att välja premiummärken eller dyrare varianter för bättre kvalitet.

  Beroende på vilken säsong du tänkt jaga eller vid vilka breddgrader du bor så duger det gott med ett par gummistövlar eller ett par fodra gummistövlar i början.

  Så räkna med att lägga ca 3000kr på kläder.

  Utrustning

  Det räcker inte med bara kläder och vapen. Vissa saker underlättar verkligen jakten och kan dessutom utgöra en säkerhetsfaktor eller vara lagstadgat.

  Det första som behövs innan du ens funderar på att köpa vapen är att skaffa ett godkänt vapenskåp. Och förankra det på rätt sätt.

  Ett vapenskåp kan kosta från runt tusenlappen upp mot 10 000 kr.

  För all samordnad jakt behövs en jaktradio. Dessa kan kosta allt ifrån 500kr upp till ett par tusen.

  För att behålla hörseln behövs hörselkåpor. Allt från billiga hörselkåpor för någon hundralapp till bekvämare varianter med medhörning och inkopplingsbar jaktradio för några tusenlappar. Båda alternativen fungerar även om det bekvämare alternativet kostar lite mer.

  En kikare är något som många rekommenderar och det är absolut bra att ha. Men det är inget måste i början. Bättre att satsa på det som är väsentligt och sedan när du känner behovet för en kikare, så kommer även utgiften att kännas värd det.

  En vettig kikare börjar på runt 1000-2000 kr och de allra finaste har nog ingen övre gräns.

  Så räkna med minst 12 000kr i kringutrustning om du inte har ett godkänt vapenskåp sedan tidigare.

  För att få jaga i Sverige måste även viltvårdsavgift (jaktkort) betalas.
  Avgiften är 300kr per jaktår (1 juli − 30 juni).

  Sammanfattning

  Så kostnaden för att komma igång att jaga hamnar ofta på mellan 15 000kr – 30 000kr om man inte har någon utrustning sedan tidigare och skulle kunna se ut såhär om man handlar nytt:

  • Jägarexamen (5000 kr)
  • Vapen (10000kr)
   • Vapenskåp 10000 kr
   • Jaktställ 3000kr
   • Jaktradio: 1000 kr
   • Hörselkåpor: 1000 kr

  Kostnader för kött

  Som jägare med licens kan det vara lätt att tro att du kan gå ut i skog och mark och jaga hur som helst. Och när du väl fällt ditt byte ta hem det. Men så är det faktiskt inte. Även jägare måste betala för sitt kött, även om de jagat och dräpt djuret själva. Priserna varierar lite men i regel ser det ut så här:

  • Älgkött 1 kg – 50 kronor. Delas upp mellan jägarna under jakttillfället genom lottningsprincip.
  • Vildsvin 1 kg – 50 kronor. Köttet köps av jägaren som fällt vildsvinet.
  • Rådjur 1 kg – 50 kronor. Skytten som fällt djuret köper köttet eller hänvisar till annan person som vill köpa köttet.

  Det blir naturligtvis billigare än att köpa i butik då priset där ofta är mellan 4 – 10 gånger så dyrt, men med tanke på alla kringkostnader så tar det många år innan man går plus på sin hobby.

  Men om man gillar jakt och att vara ute i skog och mark med ett jaktlag så får man ju många positiva upplevelser på köpet.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *