Spara när det inte behövs

Ett bra tips för att att känna sig trygg och nöjd med sitt liv och för att klara av sämre tider är att göra olika sparutmaningar innan det behövs.

Om man t.ex. har en buffert på 50 000kr och inkomsterna och utgifterna för närvarande varje månad är ungefär lika stora och det förutspås att levnadskostnaderna för det närmaste halvåret kan komma att öka med 10 000kr per månad för en person i din livssituation t.ex. p.g.a. ökade energipriser, räntor och matpriser.

Om du då fortsatte att leva som vanligt och förutsägelsen slår in så skulle du efter fem månader ha förbrukat din buffert och den sjätte månaden kanske tvingas att sänka inomhustemperaturen samt dra ner på matinköpen avsevärt.

En ganska utsatt och nedslående situation. Du sitter i ett kallt hem och har inte råd att köpa särskilt mycket mat och om el- eller matpriserna stiger ännu mer kommer du ändå inte kunna betala alla dina räkningar för månaden.

Om du istället redan när du har en buffert ger dig själv några utmanande men överstigliga sparutmaningar så kanske det innebär en sänkt komfort i samma utsträckning men med en mycket bättre känsla.

En sparutmaning kan t.ex. vara att sänka inomhustemperaturen till 15 grader i sovrummet. Eller att stänga av värmen i alla sovrum under en månad och hela familjen sover i vardagsrummet. En annan sparutmaning kan vara att bara köpa mat för hälften så mycket som du normalt gör.

Om du gör dessa sparutmaningar under två av dessa sex månader skulle du kanske bygga på din buffert med 10 000kr och du skulle aldrig hamna i den situationen där du inte kan betala dina fakturor.

Anledningen till att dessa sparutmaningar känns bättre än att mot slutet inte ha något kvar är att du inte är tvingad till dem, iallafall inte när du genomför dem. Om det känns outhärdligt med sänkt inomhustemperatur, eller om det inte går att hålla en så tight matbudget så kan du avbryta utmaningen eller göra den lite mildare. Du kommer ändå ha sparat in en del under den tiden som du klarade av det. Och under tiden kommer det inte kännas så hemskt för att du vet att du kan avbryta om du känner att du behöver det.

Det är ungefär som när man springer ett lopp. Någonstans mitt i loppet kan det k¨ännas övermäktigt. Man är helt slut och har mycket kvar att springa. När man väl är i mål eller så nära målet att man vet att man kommer att klara av det känns det inte alls lika jobbigt, fast man i teorin, kroppsligt är ännu mer utmattad. Men man vet att man inte behöver springa mer, man kan avbryta när man vill, då känns det inte lika jobbigt.

Eller om du bestämmer dig för en utmaning att gå eller cykla till jobbet eller till affären istället för att ta bilen under en månad. Du vet att om det skulle kännas övermäktigt att gå varje dag kan du ta bilen någon dag. Om du inte gör det har du klarat utmaningen, men om du känner att du behöver ta bilen någon dag har du ändå sparat in en del av kostnaden.

Men om du väntar tills du inte har pengar ens till att tanka bilen. Då måste du gå. Även om du skulle ha skavsår och det regnar. Och det känns antagligen fruktansvärt för att du har inga alternativ. Du har inte råd att ta bilen. Oavsett omständigheterna.

Så hitta några sparutmaningar som du kan börja med redan innan du har slut på pengarna och måste spara.

Och din sparutmaning behöver inte vara inom det området som kostnaderna ökar. Om matpriserna väntas öka men du skulle tycka det var fruktansvärt att köpa billigare mat, även som en utmaning, så kan du istället spara inom något annat område t.ex. elförbrukningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *