Köp tjänster privat och slipp momsen

Om du köper tjänster från privatpersoner som gör enstaka jobb och inte kan anses ha näringsverksamhet kan du komma betydligt billigare undan än om du snlitat ett företag.

Det kan t.ex. handla om byggjobb, läxhjälp eller trädgårdsarbete.

Betalar du under 1000kr till en person under ett år behöver du inte betala skatt. Betalar du mellan 1000kr och 9999kr är grundregeln att den du anlitar själv ska betala in inkomstskatt och arbetsgivaravgift. Du ska lämna en förenklad arbetsgivardeklaration till Skatteverket (skv 4805). Vid högre belopp än 9999kr ska du betala arbetsgivaravgift och dra preliminär inkomstskatt. Mer info i Skatteverkets broschyr SKV 448.

Om du t.ex. anlitar en 20-årig student som inte kan anses ha näringsverksamhet för att bygga en altan och gör upp om ett pris på 20 000kr. När jobbet är klart och du betalar denne 20 000kr skickar du samtidigt in en förenklad arbetsgivardeklaration (skv 4805) där du räknar ut arbetsgivaravgiften. I detta fallet blir den 6284kr (2019). Här fyller du också i hur stor del av ersättningen som berättigar till Rut eller rot-avdrag. Rut och rotavdraget är normalt 50 procent av arbetskostnaden. Anlitar du en privatperson får du istället rot- eller rot-avdrag med vad du betalar i arbetsgivaravgift. Dock kan man inte göra rut- eller rot-avdrag om du anlitar någon närstående. Du betalar in arbetsgivaravgiften och får ett avdrag på ev. Rut eller rot vid nästa deklaration.

Den som utför arbetet betalar vanlig löneskatt på inkomsten han får från dig men om det är en student som inte tjänar så mycket är inkomstskatten väldigt låg. Dessutom är inkomsten pensionsgrundande. Även pensionärer har låg skatt på arbetsinkomster och även pensionärer som har bostadstillägg kan tjäna upp till 24000kr om året utan att bostadstillägget påverkas.

Kolla också upp att den som utför arbetet är försäkrad mot t.ex. olycksfall. Man ska också tänka på att man inte har samma konsumentskydd när man köper tjänster av en privatperson t.ex. har man inte samma möjlighet att reklamera arbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *